Поширення неправдивої інформації.

В сучасних реаліях ведення бізнесу недобросовісними конкурентами застосовуються усі засоби задля досягнення бажаного результату. Усі уже звикли до того, що практично кожна закупівля за державні кошти обростає чутками про корупцію, змову і поливанням брудом її організаторів та учасників. Нажаль, розповсюдження неправдивих відомостей, що ганьблять честь, гідність та ділову репутацію – одна з поширених форм конкурентної боротьби.

Не стало виключенням і наше підприємство.

В чергове в мережі Інтернет з’явилась публікація, яка містить неправдиву та таку, що порушує ділову репутацію ТОВ “Спец-Ком-Сервіс”, інформацію.

Так, 20 червня 2020 року о 23 год. 44 хв. на веб-сайті “Зеркало недели. Украина” розміщена публікація під назвою: «Нацполіція витратить 72 мільйона на закупівлю кросоверів — ЗМІ» (адреса посилання: https://zn.ua/UKRAINE/nacpoliciya-potratit-72-milliona-na-zakupku-krossoverov-smi-358237_.html), у якій вказано, цитата: – “Раніше повідомлялося про те, що Нацполіція в травні закупила 200 кросоверів за майже 98 млн гривень у компанії “Спец-Ком-Сервіс”. При цьому, як повідомляє “Слідство. Інфо”, ця компанія користувалася послугами конвертаційного центру для ухилення від сплати податків – свідчать дані офіційного слідства..” – кінець цитати.

Автори такої публікації спробували донести до широкого кола читачів неправдиву інформацію, що компанія “Спец-Ком-Сервіс”, яка є виконавцем державних оборонних замовлень, ухиляється від сплати податків. Такі висновки авторами зроблено з нібито з результатів офіційного розслідування, про яке зазначає сайт “Слідство. Інфо”.

Вважаємо, що у даній публікації була поставлена під сумнів наша ділова репутація, право на захист якої нам надано Законом. Нам добре відомо про судовий спосіб захисту своєї ділової репутації, передбачений статтею 277 Цивільного кодексу України, однак витрачати час на вирішення справи у суді (а це роки), за який всі уже забудуть про публікацію, не бачимо ефективним способом захисту. Тому скористаємось своїм правом на відповідь та спробуємо “пролити світло” на ситуацію, яка склалась.

ТОВ «Спец-Ком-Сервіс» є підприємством, яке з 2009 року веде свою господарську діяльність та займається виробництвом всіх видів кузовного обладнання, спецтехніки та надбудов для комерційних автомобілів, а також переобладнанням спеціалізованих автомобілів під замовлення.

Діяльність ТОВ “Спец-Ком-Сервіс”, як і будь-якої юридичної особи, зареєстрованої в Україні, в частині правильності нарахування та сплати податків, контролюється податковими органами України шляхом проведення відповідних перевірок.

Влітку 2018 року Головне управління ДФС у Київській області було проведено перевірку діяльності ТОВ “Спец-Ком-Сервіс” у правовідносинах з ТОВ “Іреджен” за 2017 рік. Саме відносини та укладені договори між ТОВ “Спец-Ком-Сервіс” та ТОВ “Іреджен”, на думку авторів публікації, і є тим фактом користування послугами конвертаційного центру з метою ухилення від сплати податків. За результатами перевірки Головним управлінням ДФС у Київській області було складено податкове повідомлення-рішення про необхідність ТОВ “Спец-Ком-Сервіс” сплатити податок на додану вартість за грудень 2017 року на загальну суму 1699722,00 грн. На думку податкового органу ця заборгованість з ПДВ виникла у ТОВ “Спец-Ком-Сервіс” саме у результаті діяльності з ТОВ “Іреджен”. Однак, Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2018 року (справа №810/4732/18), яке набрало законної сили, підтверджено реальність здійснення господарських операцій між ТОВ “Спец-Ком-Сервіс” та ТОВ “Іреджен” та, як результат, згадане вище податкове повідомлення-рішення визнано протиправним та скасовано.

Також у серпні 2018 року податковими органами проводилась позапланова перевірка діяльності ТОВ “Спец-Ком-Сервіс” за 2017 році, в тому числі і у правовідносинах із ПП «АЙТЕР» та ПП «СВІАМ», які також, на думку авторів публікації, є “конвертаційними центрами”, однак жодних порушень у діяльності нашого підприємства виявлено не було.

Тобто, питання правильності нарахування та сплати ТОВ “Спец-Ком-Сервіс” податків підтверджено як результатами перевірок податковими органами, так і рішеннями судів.
Зауважимо, що ухилення від сплати податків є кримінально караним діянням, за яке статтею 212 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність. Однак жодного вироку суду або факту повідомлення посадовим особам ТОВ “Спец-Ком-Сервіс” про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ухилення від сплати податків, автори публікації не наводять.

Констатуємо, що викладені вище факти вказують про недостовірність інформації про ухилення ТОВ “Спец-Ком-Сервіс” від сплати податків та користування послугами конвертаційного центру.

Наостанок хочеться побажати усім чесності у своїй діях та нагадати, що Україна – цивілізована європейська країна, у якій за безпідставні звинувачення та шкоду діловій репутації передбачена цивільно-правова відповідальність.

До речі, на нашому сайті за посиланням https://polycar.com.ua/news/1234-police-dusterukr/ можна ознайомитись із відео, на якому зображена партія кросоверів для Національної поліції України, про яку згадується у публікації.

Наверх